Tag Archives: Saolo Paolo

Home Tour: A Home in Brazil Celebrating Tropical Modernism | Instant News


Furnishings in the living room include Vitra Slow armchairs by Ronan & Erwan Bouroullec and Minotti Andersen Slim 103 sofa by Rodolfo Dordoni

By Luo Jingmei

June 1, 2020

Shown on the cover of the June edition of Tatler Homes Singapore, this house was designed by Studio MK27 and Galeria Arquitetos combines tropical architecture with beautiful shadow play

MK27 Studio founder Marcio Kogan was a filmmaker before turning his focus to architecture. Therefore, it is not surprising that his works consist of carefully calibrated spaces flowing from one aspect to the next. Light control of an expert Brazilian architect also allows balanced levels of shadowing and lighting to evoke deep and pleasant emotions.

Box shapes, raw materials and intimate indoor relationships are the hallmark of dominant housing projects. Brazilian Modernist architects such as Lina Bo Bardi, Paulo Mendes da Rocha and Vilanova Artigas influenced this language, which also responded well to the tropical climate of the South American country.

(Related: Singapore Scandi-Chic Singapore House Is A Tropical Sanctuary)

The living room section is furnished with a sideboard by Studio MK27, a table lamp by George Nelson and a pair of Moroso Klara chairs by Patricia Urquiola
The living room section is furnished with a sideboard by Studio MK27, a table lamp by George Nelson and a pair of Moroso Klara chairs by Patricia Urquiola

Located in the residential neighborhood of Alto de Pinheiros in São Paulo, this house shows these characteristics well. Built in 2014, this property is a home for couples who work in the advertising industry and live here with their sons. After recently getting a plot next door, they added an attachment containing a bedroom, gym and dining room that followed the spirit of the original home. In addition, their brief explanation to the architects is simple: families want homes that are distinctive but functional.

(Related: Home Tour: Modern Tropical Homes in Singapore Designed with Family in Mind)

Block Breeze improves ventilation and creates a play of shadows that captivates throughout the day
Block Breeze improves ventilation and creates a play of shadows that captivates throughout the day

Designed by Studio MK27 in collaboration with Galeria Arquitetos, the results are read as concrete boxes piled on teak blocks. The large opening in the upper shell reflects the communal program, while the first floor veil covers a private function which includes three bedrooms, utilities, and a garage.

The use of natural ingredients without decoration records charming time travel. In the eastern facade, a flat roof extends beyond the end wall and folds down as a semi-opaque wall of cowboys (lattices in Spanish) designed by Galeria Arquitetos founder Fernanda Neiva.

(Related: House Tour: Seaside Houses in Spain with Rural Details and Minimalist Interiors)

Furnishings in the living room include Vitra Slow armchairs by Ronan & Erwan Bouroullec and Minotti Andersen Slim 103 sofa by Rodolfo Dordoni
Furnishings in the living room include Vitra Slow armchairs by Ronan & Erwan Bouroullec and Minotti Andersen Slim 103 sofa by Rodolfo Dordoni

Inside this interstitial room is a path that blesses the hallway from the garden to the living room and dining room on the second floor with a ceremony. This slows the speed of outpatient care and brings attention to building wisdom, even though spiral stairs stand as a faster alternative route.

(Related: House Tour: Seaside Houses in Spain with Rural Details and Minimalist Interiors)

The combination of raw concrete and lightweight wood creates a comfortable atmosphere and is designed according to age over time
The combination of raw concrete and lightweight wood creates a comfortable atmosphere and is designed according to age over time

Ramp insertion is borne by pragmatic reasons. “We presented the program (upside down) so that the guest room – the client’s favorite room and the room most often used at home – can have a beautiful view,” said Renata Furlanetto, project co-architect and director at MK27. “Because of this inversion, we need to think of ways to reach the second floor without having to cross a private area. The path leads visitors to the house on a smooth road, revealing every element in the house in a deliberate sequence. “

This strategy is one of the ways Kogan’s cinematic sensitivity comes into play. That reflects the architect Le Corbusier’s concept of an architectural pedestrian zone, which he uses in his building to guide people through certain paths.

(Related: Home Tour: This Modern Home Pays an Award for Architectural History)

The dining room is furnished with Knoll Saarinen Executive armchairs by Eero Saarinen, BD Barcelona Table B by Konstantin Grcic and Secto Design Magnum 4202 chandelier;
The dining room is furnished with Knoll Saarinen Executive armchairs by Eero Saarinen, BD Barcelona Table B by Konstantin Grcic and Secto Design Magnum 4202 chandelier;

Like the road, the perimeter concrete wind barrier is a common feature in Brazilian Modernist architecture. “The wind block makes a surprising play of light throughout the day and allows fresh air to circulate through the road and into the building,” Furlanetto said. “Natural light always plays an important role in our architecture. The idea is to produce a light filter that can create different shadow effects along the way, so people can experience many different sensations along the way. “

(Related: Home Tour: Penthouse with Tropical Accents and Beautiful Balcony)

The rug by Phenicia Concept adds a fitting touch to the living room, which also features paintings by Brazilian artists Duane Benatti and Tomie Ohtake
The rug by Phenicia Concept adds a fitting touch to the living room, which also features paintings by Brazilian artists Duane Benatti and Tomie Ohtake

On the second floor, the road ends on a spacious terrace that integrates with the living room and dining room. “When opened, the window frame is embedded in the wall, turning the room into a large balcony. The aim is to create a pleasant and comfortable environment where clients can feel comfortable, “explained Furnaletto.

The floor-to-ceiling hole at the opposite end enhances natural ventilation while framing the view of the leaves. Left intentionally unfinished, the inner concrete wall is a soft foil for furniture selection curated by Studio MK27 director Diana Radomysler.

(Related: This Minimalist House Is A Mix Of Smart Concrete And Glass)

Red cabinets and chandeliers create visual interest in the kitchen

A pair of purple chairs bring color pop into the main bedroom

Curved and linear furniture merge harmoniously, as do modern icons by today’s designers and vintage designs that combine to represent the owner’s personality. The timeless Womb Eero Saarinen armchair for Knoll and the minimalist Jorge Zalszupin bench juxtaposed with Vitra’s slow-arm chair, and Klara’s strange lounge chair and the fat Sushi pouf from Moroso.

(Related: Home Tour: Nikki Hunt Design Interventions Celebrate Tropical Style at Maximum Homes in Singapore)

Lighting choices are equally congruent. The anthropomorphic Gubi Gräshoppa standing lamp animates the space, and various paper lanterns designed by George Nelson for Herman Miller emit a comfortable light. On the wall, the client’s art collection adds punch and color, like furniture. For example, in the living room, Tomie Ohtake’s artwork gives a little maroon color while contemporary Duane Benatti’s artwork behind Minotti’s sofa enlivens the atmosphere.

Downstairs, a retractable wooden screen makes the bedroom feel more closed. When opened, nature becomes part of the interior experience. “We created a private garden that surrounds the house so that all bedrooms can have a beautiful view. Windows are floor-to-ceiling, wall-to-wall to maximize natural light entering, “Furlanetto said.

Lush greenery contributes to the soothing view on the pool deck
Lush greenery contributes to the soothing view on the pool deck

The bathroom, which is mostly pushed to the edge, also knows this light and scenery. Access to nature is an important part of the company’s approach. That clients spend their free time in the sun, busy making olive oil on the family farm, proves their love for the wild. Houses must make life easier for the residents, and in this case more than meet their needs.

The June-July 2020 Tatler Homes Singapore edition is available with our praise Magzter

.



image source